pátek 27. února 2009

Eko"logický" mrakodrap navržený pomocí Grasshopperu

V předchozím příspěvku jste se mohli seznámit se závěrečným projektem Christiana Rauna Jepsena na Aalborg University. V lednu 2009 Christian zahájil svá postgraduální studia na Universidad International de Catalunya v Barceloně, kde se zaměřuje na biodigitální přístup k architektuře.

Jedním z jeho prvních projektů je Eko"logický" mrakodrap. Christian tento projekt vytváří pomocí Grasshopperu.

Parametrický návrh mostu pomocí Grasshopperu


Christian Raun Jepsen a Mathias Kræmmergaard Kristensen byli tak laskavi, že se s námi podělili o podrobnosti svého finálního projektu na Institute of Architecture and Design na Aalborg University. "Živý most" je parametrický přístup k architektonickému návrhu. Cílem bylo vyvinout a otestovat metody parametrického návrhu a digitálního i analogového hledání formy mostu, situovaného v Aalborgu. Grasshopper byl použitý jako nástroj pro tvorbu parametrické geometrie a pro akustickou a strukturální nalýzu.

LaN BROOKLYN ohlašuje Workshop pro Rhino



Live Architecture Network se účastní designérské soutěže pořádané Architecture Gallery SuperFront, ve které jde o syntézu architektury a choreografie, s projektem nazvaným Archeography IV. Ve spolupráci s choreografkou Bibou Bell LaN navrhuje a vyrábí instalaci, která je specifická pro dané místo a performanci jako součást festivalu Movement Research 2009.

Připojte se k LaN a staňte se účastníky tohoto procesu během týdenního workshopu s Rhinem. K účasti vyzýváme uživatele Rhina všech stupňů pokročilosti. Workshop klade důraz na úplnou integraci mezi digitálním návrhem a výrobou. Klíčovými tématy diskusí bude parametrický design a výroba a použití programů Grasshopper a RhinoCAM.

Zábava s Grasshopperem

Daniel Piker se v Grasshopperu baví celulárními automaty a dalšími lahůdkami.

středa 25. února 2009

RhinoScript Workshop na University of Oregon v Portlandu


Kenfield Griffith, instruktor algoritmického designu z MIT povede dvoudenní praktický workshop RhinoScriptu. Workshop bude následovat po konferenci ACSA 2009.

Datum: neděle - pondělí 29.-30. března
Místo: University of Oregon, Portland
Podrobnosti a registrace...

RhinoScript je skriptovací jazyk, založený na VBScriptu od Microsoftu. S RhinoScriptem můžete do Rhina rychle přidávat nové funkce nebo automatizovat opakované úlohy.

Cena: $295.00/$150.00/zdarma (profesionálové/studenti/fakulta UO AAA)
Místo je omezené, zaregistrujte se hned teď.

Vezměte si laptop. Nainstalujte si na něj plnou nebo zkušební verzi Rhina 4.0.

Pořádá: University of Oregon, School of Architecture and Allied Arts
Autorem obrázku je Matthew Trimble.

pondělí 16. února 2009

VIDEO - pokročilé plošné modelování




Ukázka pokročilého modelování v Rhinu. Orientace objektů v prostoru, vyjmutí izočar, nastavení uživatelské konstrukční roviny, plynulé přechody, použití konstrukční historie pro deformaci plochy v reálném čase, přesně zadaný řez tvarově volným objektem v prostoru a přemístění tohoto obecného řezu roviny XY…

Video je v českém jazyce. Autor: JanSlanina

čtvrtek 12. února 2009

Setkání uživatelů Rhina ve Španělsku - aktualizace agendy




McNeel Europe s potěšením ohlašuje 1. španělské setkání uživatelů Rhina, které se odehraje 16 února 2009 v IED Barcelona. Ve stejném týdnu je naplánována série 3D modelovacích workshopů pro sudenty se zaměřením na design, šperkařství, architekturu, digitalizaci a obrábění.

úterý 10. února 2009

Představení RhinoGold 2.0 v Londýně



Představení RhinoGold 2.0 v Londýně - 3. března 2009

Simply Rhino a TDM Solutions oznamují chystané představení programu RhinoGold 2.0 - zásadního upgrade populárního zásuvného modulu pro Rhino, určeného profesionálním šperkařům.

Všichni účastníci tohoto bezplatného setkání se mehou zúčastnit zdarma školení RhinoGold 3. nebo 4. března 2009.

Podrobnosti a rezervace...


neděle 8. února 2009

Aktualizace RhinoScript Labs




RhinoScript je skriptovací jazyk, založený na VBScriptu od Microsoftu. S RhinoScriptem můžete do Rhina rychle přidávat nové funkce nebo automatizovat opakované úlohy. Labs verze RhinoScriptu obsahuje doplňky a modifikace RhinoScriptu, který je součástí Rhina 4.0 SR5.

Podrobnosti a stažení...



Vydání nového SDK pro Rhino 4.0 SR5

Vývojáře vybízíme k aktualizaci svého SDK (Software Development Kit) pro Rhino 4.0 na nejnovější verzi. Podrobnosti najdete na http://dev.rhino3d.com/2009/02/rhino-40-sr5-sdk-released.html

sobota 7. února 2009

Workshop Advanced Architectural Structures - TU Eindhoven



WAAS - Workshop Advanced Architectural Structures
TU Eindhoven
9.-13, březen

Komunita architektů prodělala v posledních letech radikální přerod ve smyslu utváření geometrických forem. Začaly se masivně objevovat zejména stavby s nepravidelně zakřivenými tvary, které těží ze značného pokroku v technologiích CNC obrábění a digitální výroby.

WAAS - Workshop Advanced Architectural Structures je postgraduální kurz s (mimo jiné) těmito přednášejícími:

Rinus Roelofs - Rhinoceros
Thomas Wortmann - NOX architects
Manfred Grohmann – Bollinger + Grohmann Ingenieure
Axel Kilian - TU Delft/MIT
John Chilton - Nottingham Trent
Marijke Mollaert - VU Brussel
Erik Moncrieff – Kurvenbau

Workshop podporuje Ferrari, TNO, FreeFormFab, Kurvenbau, Rhinoceros, IASS, TU-Delft a TU-Eindhoven.

Pro další informace a registraci navštivte www.blob.tue.nl.

čtvrtek 5. února 2009

FLUX 2009 - San Francisco


California College of the Arts School of Architecture bude letos na jaře hostovat FLUX 2009, sérii workshopů a přednášek, následovaných publikacemi a výstavami. FLUX zkoumá vztah architektury, designu a parametrického návrhu a digitální výroby.

Série workshopů obsahuje i workshopy s Rhinem, naplánované na 28.-29. března na California College of the Arts, San Francisco Campus.

Místo je omezené, naplánujte si účast už teď...

úterý 3. února 2009

Escape from Berkeley?


Uživatel Rhina Jack McCornack hledá způsob, jak změnit to, co tankujeme do automobilových nádrží. A pokud přijde na to, jak ujet sto mil na galon paliva, může vyhrát cenu Progressive Insurance Automotive X PRIZE s dotací 10 milionů dolarů.

Se svým sponzorem Mother Earth News již Jack se svým slavným vozem Max vyhrál v říjnu závod Escape from Berkeley.

Josh Zepps z pořadu Brink na Discovery Science Channel Jacka vystopoval, aby zaznamenal, jak se jeden chlapík v garáži v jižním Oregonu snaží vyfouknout automobilovým obrům nejvýznamnější ocenění v oboru.

pondělí 2. února 2009

Stolní rapid prototyping pod $15,000



Dlouho jsem cítil, že RP znamená pro 3D produktový design to samé, jako stolní laserové tiskárny pro 2D grafiku. 2D grafiku raketově urychlilo to, že jste si mohli vytisknout zkušební výtisk své práce přímo na svém stole.

Jistě, 3D WYSIWYG zobrazení na mointoru je také klíčovou součástí procesu návrhu výrobku. Díky všem těm novým realtime rendererům je těžké rozlišit vyrenderovaný obrázek od fotografie.

Jednou z posledních bariér exploze produktového designu tak zůstával dostupný stolní 3D tisk. Tuto novou bariéru boří osobní 3D tiskárna Print od firmy Dimension.

Po nastavení své tiskárny uPrint budete samozřejmě moci tisknout své modely ve 3D přímo z Rhina.

Návod - Grasshopper a Excel tam i zpět



Damien Alomar na svém blogu Liquid Tectonics zveřejnil pěkný návod na propojení Grasshopperu s Excelem.

neděle 1. února 2009

Bylo vydáno Rhino 4.0 SR5

Rhino 4.0 Service Release 5 je nyní k dospozici ke stažení. Majitele Rhina 4.0 vybízíme, aby si SR5 stáhnulu a nainstalovali ještě dnes

SR5 vyniká zvýšenou stabilitou a obsahuje opravy padacích chyb, stejně jako vylepšení mnoha příkazů, například:

  • tisk
  • import a export souborů DWG
  • import souborů OBJ
  • export souborů STEP
  • import souborů SolidWorks
  • funkce Smart Track
  • RozvinoutPlochu

Kompletní seznam změn a informace o stažení najdete na http://download.rhino3d.com/whatsnew.asp?rel=452