úterý 31. března 2009

T-Splines a architektura



V minulém roce použila firma HOK modul T-Splines pro tvorbu tohoto architektonického konceptu.

pondělí 30. března 2009

Druhé vydání učebnice pro Grasshopper



Toto druhé vydání je mnohem obsáhlejší. Má téměř 160 stran a oproti prvnímu vydání přibylo 70 nových stran, které se zabývají tvorbou vlastních komponent se skripty.

neděle 29. března 2009

Videa ze Shape To Fabrication 2 jsou nyní online!



Videa ze Shape To Fabrication 2 jsou nyní online.

Shape To Fabrication 3 se uskuteční opět v Londýně, tentokrát 15. dubna 2009. Podrobnosti a rezervace najdete zde.

středa 25. března 2009

Organické modelování - nová beta T-Splines

T-Splines 2.0 for Rhino Beta Released

Verze 2.0 přináší několik nových nástrojů a pracovních postupů tvorby organických ploch a představuje celou škálu polygonálních modelovacích technik v prostředí Rhina, včetně těchto novinek:
  • Zlepšená editace ploch. Manipulátory pro přesun, rotaci a změnu velikosti umožňují přesný numerický vstup, je zde klikatelný heads-up display a další vylepšení.
  • Nové uchopovací prvky. Můžete přímo chytat plochy, hrany, body na ploše a tečné manipulátory.
  • Horké klávesy. Příkazům Rhina i T-Splines můžete přiřadit jednoklávesové zkratky.
  • Jednosušší plochy. Podpora trojúhelníkových a jiných n-úhelníkových (pětiúhelníkových, šestiúhelníkových atd) plošek.
  • Nástroje pro box modeling. Včetně nástrojů pro dělení plošky, vložení hrany, smazání plošky, svaření bodů, vytažení hran, zaplnění díry, slučování a mnoha dalších.
  • Přepínač smooth/mesh. Přepínač mezi zobrazením hrubé polygonové sítě a hladkou plochou pro snadnou a rychlou editac.
  • Primitivy. Nové T-Spline primitivy kvádr, rovina, koule, anuloid, kužel a válec.
  • Symetrie. Podpora axiální a radiální symetrie.
  • Tloušťka stěny. Přeměňte jediným kliknutím T-spline plochy na tenkostěnná tělesa.
  • Kvalitnější plochy. Nové a hladší hvězdicové body (star points) produkují plochy, které jsou estetičtější, snadněji se ofsetují (jsou G1 neboli tečně návazné) a při převodu vytváří méně NURBS plátů.

pondělí 23. března 2009

Rhino a Sagrada Familia


16. února 2009 organizovala společnost McNeel Europe setkání uživateůl Rhina v Barceloně. Klíčovými řečníky byli Federico Fargas a Maruan Halabi z technické kanceláře Sagrada Familia.

LaN Live Architecture Network byl tak laskav a zveřejnil některé podrobnosti.

RhinoScript a Grasshopper - aktualizované tipy a triky


Ted Ngai aktualizoval mnoho svých zajímavých ukázek RhinoScriptu a Grasshopper. Najdete je na jeho blogu atelier nGai.

Geometrie v architektuře


Chris K. Palmer nedávno vedl kurz Geometry in Architecture. Hlavními nástroji pro modelování, hledání formy a automatizované vykreslování součástí pro CNC obrábění na 3osé frézce bylo Rhino, Grasshopper a RhinoScript. Kurz byl zaměřen na jazyk ornamentů se zvláštním důrazem na tradiční opakované vzory středního východu v kombinaci se strukturou a ornamentem v architektuře. Chris byl tak laskav a podělil se s námi o svoji práci.

Grasshopper na Cornellově univerzitě


Woo Jae Sung vedl ve dnech 7. a 8. března workshop Grasshopperu na fakultě architektury Cornellovy univerzity. Podklady pro tento kurz zveřejnil na svém blogu, odkud se je může stánout každý zájemce o Grasshopper.

pátek 20. března 2009

Videonávody pro Grasshopper

Brian James zveřejnil několik videonávodů, které vám pomohou začít s Grasshopperem.

RhinoScript, C++ a C# - příklady

Dale Fugier zveřejnil pár nových příkladů:

Další příklady...

Propojené díry v Grasshopperu


Lars Renklint se inspiroval prací sochaře Erwina Hauera a pokusil se vygenerovat jeho nekonečné kontinuální plochy pomocí Grasshopperu. O své dobrodružné bádání se s vámi podělil zde:

Nové vydání RhinoMembrane



Gerry D'Anza uvolnil novou verzi RhinoMembrane, MKP pluginu do Rhina pro hledání formy s volbou pro nosníky a lana, který dokáže najít rovnovážný stav plochy s pnutím.

RhinoMembrane v1.22 přidává podporu napínacích konstrukcí a smíšené hledání formy s URS (Update Reference Strategy ) a FDM ( Force Density Method ) plus několik nových voleb, jako je vykreslování reakčních sil.

Nová dominanta Soulu byla navržena v Rhinu



Han River Art Island je zásadní "facelift" města Soulu. Nodeul Island, opuštěný ostrůvek uprostřed města, bude revitalizován do podoby obrovského uměleckého komplexu s pomocí finanční injekce ve výši 300 millionů dolarů. Otevření se předpokládá v roce 2014. Nový kulturní komplex bude na ploše 53 000 čtverečních metrů hostit dvě koncertní haly, uměleckou galerii, venkonvní koncertní pódium, park se sochami, ekologický park a divadelní kavárnu.

Sanghoon Yoon nám poslal následující odkazy s tímto komentářem:

"Nedávno proběhla velká architektonická soutěž na téma návrh domu opery v Soulu a pro její návrh bylo použito Rhino. Pod vedením prezidenta dmp partners jsem provedl 3D modelování za účelem vizualizace a výroby makety. Vzor budovy jsem vytvořil pomocí Rhinoscriptu."

Další informace v angličtině:

Příspěvky k tomuto projektu na blozích v korejštině:

Wacom Application Day - Vídeň, 24. březen



Wacom Application Day - Vídeň, 24. březen

KKKC vás zve na prezentaci nejnovějších digitálních nástrojů, na které se dozvíte, jak používat Rhino v kombinaci s tablety série Wacom Cintiq. Experti z Wacom Europe a McNeel Europe zodpoví všechny vaše dotazy a nechají vás tato zařízení vyzkoušet.


Eurostampi Parma



EUROSTAMPI 19 - 21 March 2009
Výstaviště v Parmě - Itálie

Navštivte stánek firmy CIMSystem (Pad 6 - stánek K23), kde se dozvíte více o Rhinu, Rhinu NC, Mosaixu, Bamboo a RhinoReverse

Navštivte stánek Roland a Sole Costa (Pad 6 - stánek 6), kde se můžete podívat na Rhino a RhinoMold.

Bennettova vazba a Grasshopper

Daniel Piker zkoumal pomocí Grasshopperu mnoho svých nápadů. Zde se věnuje Bennettově vazbě.

Podrobnosti...

čtvrtek 19. března 2009

Další Voronoi...


Daniel Piker si myslí že ano.

Základy VB Scriptu v Grasshopperu

Dr Patrick Janssen z Department of Architecture na National University of Singapore pro své studenty sestavil dokument, který se týká základů VB Scriptu v Grasshopper. Byl tak laskav, že se o něj s vámi podělil. Zajímají ho ohlasy a náměty na zlepšení.

Výstava - od pyramid k raketám



Uživatel Rhina, firma Architecture and Vision, s potěšením oznamuje svoji první výstavu, která je plně zaměřená na jejich práci. Výstava proběhne v Chicagu od 11. března do 24. dubna a později v San Francisku od 30. dubna do 20. května 2009.

Další podrobnosti zde...

Nové příběhy uživatelů z oblasti architektury



Manuel Hidalgo má více než 50letou praxi v deskriptivní geometrii, kterou vyučoval na Polytechnické univerzitě v Madridu. V CADech pracuje dvacet let a nakonec si zvolil Rhino jako ten pravý nástroj pro sebe a své studenty pro absolutně přesné vyjádření jakékoliv požadované formy.

Na Rhino Wiki přidal tři nové příspěvky (španělsky):

Prohlédněte si také přednášky In-Situ od architekta Luise Fernanda Garcíe Lary.

Více zde...

Voronoi a nejen to...


Dimitrie Stefanescu studuje třetím rokem na "Ion Mincu" University of Architecture and Urbanism v Bukurešti. Zajímá se zejména o neostrý přesah architektury a programování nebo skriptování.

Navštivte jeho blog, kde se s vámi podělí o své znalosti RhinoScriptu a Grasshopperu.

středa 18. března 2009

Nástroje pro modelování a analýzu konstrukcí


Jon Mirtschin zkoumá nové postupy a vyvíjí nové nástroje pro návrh a analýzu konstrukcí. Jeden nástroj například propojuje Rhino a Grasshopper s programy pro analýzu konstrukcí za účelem zkoumání tvarů a forem.

Navštivte jeho blog a vyzkoušejte jeho nástroje...

Caustic Graphics oznamuje...


Minulý týden společnost Caustic Graphics prohlásila, že její nová technologie grafického hardwaru urychlí renderování 200x.
Splutterfish, součást Caustic Graphics, Inc., je autorem renderovacího enginu Brazil pro Rhino.

úterý 17. března 2009

Spuštěno Driving Dimensions Labs


LEDAS Ltd, výrobce softwarových komponent pro CAD systémy, spustil webovou stránku Driving Dimensions Labs. Driving Dimensions Labs je prostor pro novou technologii, kde mohou návštěvníci shlédnout některé prototypy v akci.

Driving Dimensions Labs obsahuje několik filmů, které demonstrují práci prototypů Driving Dimensions v různých CADových prostředích. Nejsou zatím ještě ve stádiu beta, ale uživatelé se mohou alespoň podívat, jak může být design řízený kótami implementován do různých CADových systémů.

Mnoho uživatelů Rhina může ušetřit čas, pokud budou navrhovat sestavy s vazbami. Dopředná kinematická animace je pouze jednou z funkcí, kterou se LEDAS zabývá při vývoji prototypu Driving Dimensions pro Rhino.

pondělí 16. března 2009

Plovoucí domy


Navštivte web Marina Housing Ltd. Většina jejich plovoucích budov je navržena v Rhinu.

Rhino Tips, Tricks, and Videos

Skoukněte nejnovější videonávody od Briana Jamese...

RhinoCAM 2.0 - nový servisní balíček



Tato nová verze RhinoCAMu obsahuje šest velkých vylepšení a mnoho oprav chyb.

Aktualizace RhinoScript Labs




Labs verze RhinoScriptu obsahuje doplňky a modifikace RhinoScriptu, který je součástí Rhina 4.0 SR5.

RhinoScript je skriptovací jazyk, založený na VBScriptu od Microsoftu. S RhinoScriptem můžete do Rhina rychle přidávat nové funkce nebo automatizovat opakované úlohy.

neděle 15. března 2009

Brazil pro Rhino je v prodeji

Brazil pro Rhino je nyní v prodeji. Nyní můžete využívat stejnou renderovací technologii jako ti nejlepší a nejnáročnější světoví grafici - aniž byste museli opustit Rhino.

Brazil produkuje obrázky v nekompromisní kvalitě. Pokročilé algoritmy a moderní architektura spolu utváří renderovací systém, který bez vám pomůže dosáhnout nejvyšší míry reality vašich scén.

Pokročilý shading, rozšiřitelná architektury a přirozený postup práce nabízí skvělou míru kontroly a flexibility a poskytuje uživatelům takovou míru svobody, že se mohou zaměřit na práci místo na souboj s "technologií.”

Mimořádná nabídka do 1. června 2009
Brazil je k dspozici v celosvěové dealerské síti Rhina.

  • Komerční cena je US$/€895.
  • Zaváděcí cena US$/€695 do 1. června 2009.
  • Studenti a učitelé mohou koupit komerční licenci za US$/€195.
  • Školy mohou koupit laboratorní multilicenci za US$/€875.

Další podrobnosti, stažení zkušební verze nebo zakoupení...

pátek 13. března 2009

Komerční Rhino pro studenty za 3.500 Kč včetně DPH!




Po obrovském úspěchu této akce v posledních letech, kdy si studentskou licenci koupilo přes 600 studentů, opět nabízíme všem studentům Rhino za neuvěřitelnou cenu 3.500,- Kč včetně DPH. Není v tom žádný háček, program je plně funkční, licence je komerční a nemusíte platit žádné další poplatky ani každý rok hlásit, že stále studujete. Jediné co musíte je rychle zareagovat a objednat si Rhino 4.0 EDU na kontaktech v článku a hlavně - musí se sejít minimálně 50 lidí.

Spěchejte, tato akce končí 3. dubna 2009!

čtvrtek 12. března 2009

Materiály z workshopu s Grasshopperem


Heinz Schmiedhofer, architekt a vědecký asistent na rakouské TU Vienna, připravil nějaké materiály ke Grasshopperu pro workshop, který pořádá pro své studenty.

Heinz byl tak laskav, že se tyto materiály zevřejnil na svém blogu free.form.fever.

středa 4. března 2009

Parametričnost v Rhinu?




Gijs de Zwart zveřejnil skvělou ukázku použití modulu Grasshopper pro parametrické řízení alternativ návrhu. Podrobné vysvětlení, videa a ukázkové soubory najdete na jeho blogu RhinoCentre.

úterý 3. března 2009

Rhino OS X - nové sestavení


K dispozici je nové sestavení Wenatchee 2009-02-27 s mnoha novými funkcemi, vylepšeními a opravami chyb.

Ohlašujeme Rhino 4.0 SR5b

Rhino 4.0 Service Release 5b je nyní k dispozici ke stažení. Majitele Rhina 4.0 vybízíme, aby si SR5b stáhnuli a nainstalovali ještě dnes.

SR5b obsahuje množství oprav padacích chyb a vylepšení mnoha příkazů, včetně:

  • tisku
  • importu a exportu DWG
  • importu OBJ
  • exportu STEP
  • importu SolidWorks
  • technologie Smart Tracking
  • příkazu RozvnoutPlochu

Podrobnosti a stažení...

Geometrie ohybů


Skoukněte blog architekta Mårtena Nettelbladta The Geometry of Bending. Mezi nástroje, které používá, patří Rhino a Grasshopper.

pondělí 2. března 2009

LAN-ON-SITE @ ROME / 22.-29. březen 2009


Na worksopu budou probírána tři hlavní témata 1/ teorie digitálního designu, 2/ parametrický design + modelování [RHINO, RHINOSCRIPT, PARACLOUD] a 3/ digitální výroba [RHINOCAM]. Každý ze čtyř lektorů má v rámci výše uvedených témat vlastní specializaci. Workshop zdůrazní důlležitost fúze těchto tří témat a výsledkem budou plně integrované prototypy od návrhu až po výrobu prostřednictvím dostupných CNC technologií – 3D tisk, CNC obrábění a řezání laserem.

Nový návod pro Grasshopper


Woo Jae Sung, student architektury na Cornellově univerzitě zveřejnil nový návod pro Grasshopper.

Další bezplatné HDR obrázky



Brian James zveřejnil čtvrtou sadu High Dynamic Range Images pro použití ve vašem oblíbeném rendereru.