pondělí 30. listopadu 2009

i.materialise - služba pro 3D tisk

i.materialise je zcela nová služba pro 3D tisk určená všem, kdo milují design a 3D modelování.

Zásuvný modul i.materialise pro Rhino umožní uživatelům Rhina odeslat pohodlně svůj model z prostředí Rhina na web i.materialise a objednat si jeho 3D tisk pouhými několika kliknutími myši.

i.materialise také nabízí službu “Create your own”, která umožní designérům navrhnout funkční modely, jako jsou například stolní lampy. V současném stádiu Beta je na všechny nové objednávky automaticky uplatněna sleva, proto neváhejte a vyzkoušejte tuto službu na adrese http://i.materialise.com/.

Pro další novinky a informace přímo od i.materialise navštivte jejich profil na facebooku (http://www.facebook.com/i.materialise) nebo twitteru (http://twitter.com/imaterialise) nebo si přečtěte oficiální blog (http://i.materialise.com/blog).

Architectural Association navštíví Chile

Architectural Association společně se School of Architecture of the Pontifical Catholic University of Chile budou v Santiagu v Chile hostovat intenzivní 10denní workshop, který bude otevřený všem studentům architektury, architektům a designérům z celého světa.



Datum: 6. - 15. leden 2010
Místo: Santiago, Chile



Rhino OS X - nové sestavení

K dispozici je nové sestavení Wenatchee 2009-11-20 s mnoha novými funkcemi, vylepšeními a opravami chyb. Mimo jiné zde najdete:

Doplňky:

  • K většině materiálovým vlastnostem Toucana nyní můžete připojit bitmapu nebo procedurální texturu.
  • Byl implementován příkaz Heightfield.
  • Vložený text bude nyní vykonán jako příkaz Rhina.
  • Byly implementovány některé příkazy pro práci s pohledy, například SetActiveViewport.

Změny:

  • panel pro nastavení trackpadu nyní zobrazuje pouze funkce, které jsou dostupné na daném hardwaru.
Kdokoliv může během vývoje stahovat a testovat verzi Rhina pro OS X.

Většina funkčnosti byla přenesena z Windows a program je velice stabilní. Stále ovšem zbývá přenést mnoho funkcí a vyladit rozhraní. Očekáváme, že komerční vydání je ještě alespoň jeden rok daleko.

Nebojte se toho, co se stane, až vaše verze vyprší. Nové verze vydáváme každých pár týdnů. K datu expirace staré verze již bude k dispozici verze nová.


sobota 28. listopadu 2009

Debata s architekty v Nizozemí



Skupinka nejprestižnějších světových architektonických studií se nedávno sešla v Amsterodamu, aby diskutovala o použití výpočetních nástrojů při návrhu budov. Protože většina účastníků patřila mezi fanatické uživatele Rhina (mimo mnoha dalších produktů), byli jsme zde, abychom naslouchali a dozvěděli se, jak můžeme být ještě více užiteční.

Zúčastnily se tyto firmy:

Setkání proběhlo u Jeroena Coenderse v Arup Amsterdam a organizoval jej Pim van Wylick z RhinoCentre. Pim je také zakladatelem The Form Foundation.

Další podrobnosti...

Most “The Twist” v nizozemském Vlaardingenu



Most “The Twist” bridge ve Vlaardingenu od

Nový klíčový prvek propojení městské a rekreační sítě cyklostezek si žádá silnou identitu. Díky přirozenému umístění v zeleni na okraji města tento most své uživatele vábí i překvapuje. Expresivní a přitom jemná skulptura podtrhuje krásu okolní krajiny.

Andrew Tang
, architekt působící ve studiu West 8, o tomto projektu říká: "Po letech tvorby studií a ladění detailů konstrukce byl most konečně hotový a v květnu 2009 byl otevřen pro veřejnost. Díky původním modelům z Rhina mohli zhotovitelé převést náš designový návrh do podoby finálních výkresů různých částí mostu. I když jsem Rhino použil i v dalších prestižních projektech jako je nové hlavní nádraží v Rotterdamu, přesto cítím, že most ve Vlaardingenu skutečně demonstruje možnosti a sílu Rhina."

středa 25. listopadu 2009

Výukové materiály ke Grasshopperu od modeLab

Studio Mode vydalo na svém nově redesignovaném webu modeLab sérii konceptuálních výukových materiálů s tématikou základních datových a geometrických typů a manipulace s daty. Každý materiál obsahuje zhuštěný koncept a popis obsažený přímo v definici Grasshopperu (zobrazí se po otevření definice v Grasshopperu). Další návody a příslušné materiály budou přibývat. Kontrolujte jejich web pravidelně.

Umělecká výstava Rinuse Roelofse ve Španělsku


Pokud se náhodou ocitnete v Tudele (Navarra, Španělsko), navštivte výstavu "Metamorfosis" kterou pořádá Rinus Roelofs.

pondělí 23. listopadu 2009

50% sleva na 3D ovladače pro studenty a učitele



Společnost 3D Connexion, známý výrobce populárních 3D ovladačů SpaceNavigator, SpaceExplorer, SpacePilot a SpacePilot Pro, ohlásila novou licenční politiku pro svoje výrobky. Svá zařízení nyní nabízí všem studentům, učitelům a školám s více než 50% slevou. Vše, co musíte udělat, je přiložit k objednávce oskenované potvrzení o studiu nebo o zaměstnaneckém poměru ve školství.

Corian® 3D - série Math



Série Corian® 3D Math je tvořena 6 různými panely, které jsou inspirované matematickými pravidly nebo matematiky, kteří těmto pravidlům dali své jméno.

Alessio Erioli, Andrea Graziano a Corrado Tibaldi pro návrh těchto panelů použili Grasshopper.

neděle 22. listopadu 2009

Nový modul pro export 3D PDF přímo z Rhina



Společnost SimLab Soft vyvinula nový zásuvný modul pro export souborů 3D PDF z Rhina. Tento modul umožní uživatelům sdílet své modely se svými zákazníky, kteří si je mohou prohlížet ze všech stran, aniž byste jim museli posílat modely z Rhina a riskovat jejich zneužití. Tento modul je velice levný a zakoupíte jej v našem internetovém obchodě 3Dshop.cz. Modul je pro nekomerční použití dokonce zdarma!

sobota 21. listopadu 2009

SmartGeometry Open Platform - TU Delft



27.-29. listopad -
SmartGeometry Open Platform - TU Delft (Holandsko)
Tento workshop doplňuje každoroční akci skupiny SmartGeometry a bude se ho účastnit mnoho školitelů ze SmartGeometry, kteří povedou účastníky výzkumem výpočetního návrhu prostřednictvím různých technologií. Klikněte sem pro stažení plakátu.


čtvrtek 19. listopadu 2009

Rhino Assembly 1.0 v prodeji!



Rhino Assembly je první produkt z řady Driving Dimensions pro Rhinoceros. Je to mocný nástroj pro návrh sestav metodou bottom-up (zdola nahoru) a pro simulaci kinematiky s vazbami, které odpovídají schopnostem hlavních MCAD softwarových balíků.

Pomocí modulu Rhino Assembly můžete navzájem polohovat tuhé 3D součásti pomocí definice jejich vazeb (ukotvení, soustřednost, totožnost, rovnoběžnost, kolmost nebo tečnost) a řídicích kót (vzdálenosti a úhly) mezi jejich stěnami a hranami. Modul Assembly automaticky hlídá všechny vazby a rozměry a tím z vybraných součástí vytváří konzistentní sestavu. Všechny sestavené mechanismy lze pak animovat prostřednictvím změny parametrů jednoho nebo více řídicích rozměrů. Panel Assembly manager umožňuje snadnou navigaci všemi vazbami a řídicími rozměry v sestavě.

Další informace a podrobný článek v češtině...

Modul zakoupíte na 3Dshop.cz

Rhino 4.0 SR7 Release Candidate 2 k dispozici

Rhino 4.0 Service Release 7 Release Candidate 2 je k dispozici ke stažení.

Toto je nehotová verze software. Pokud nechcete pracovat v nehotové verzi, nestahujte si toto vydání.
Tento kandidát na finální verzi byl otestován našimi interními zaměstnanci a věříme, že je stabilní, spolehlivý a vhodný pro produktivní práci. Jako u všech nehotových verzí se však mohou objevit problémy, které jsme během testování neodhalili. Očekáváme, že si toto vydání stáhne několik tisíc lidí a ohlásí nám případné problémy, na které narazí.

Až s budeme jisti, že v tomto vydání již nejsou závažné problémy, vydáme tento servisní balíček oficiálně.

Nahlaste nám prosím případné zhrucení programu pomocí dialogového okna McNeel Error Reporting, které se objeví. Oznamte jakékoliv další problémy našemu týmu technické podpory.

Nové funkce:

  • Uložit: do voleb Rhina (panel Soubory) byla přidána volba pro ukládání záložních souborů.
Opravy chyb:
  • EditovatSkript - opraveno padání.
  • Import:FBX - opraveno padání.
  • Import - opraveno padání.
  • Instalátor byl vylepšen, nyní migruje konfigurace dle uživatele i dle počítače.
  • NavázatPlochu - opraveno padání.
  • Přesunout - opraveno padání.
  • Otevřít:SolidWorks: byl vyřešen při otevírání souborů určených pouze pro čtení (např. soubory stažené z e-mailu nebo z CD).
  • PosunoutPohled - opraveno padání.
  • Uložit:OBJ - opraveno padání.
  • Řez: byla opravena chyba u obálkových kvádrů rovinných objektů.
  • Rozdělit - opraveno padání.
  • ZrušitSvar - opraveno padání.

středa 18. listopadu 2009

Luxusní megajachta Mr. Terrible



"Mr. Terrible" - obrázek od Neila Rabinowitze

Firma Delta Marine, dlouholetý uživatel Rhina, byl nedávno zmíněn v magazínu Composites Technology kvůli inovativnímu použití kompozitních materiálů v návrhu a konstrukci luxusní megajachty Mr. Terrible. Článek si můžete přečíst online v (angličtině):

Firma Lakewood Guitars



Firmu Lakewood Guitars založil v roce 1986 Martin Seeliger s jediným cílem – poskytovat svým zákazníkům jedinečné nástroje.

VisualARQ 1.0 je v prodeji!



VisualARQ 1.0 je v prodeji!

Všem architektům, projektantům a interiérovým designérům je určen VisualARQ, nový zásuvný modul pro Rhino vyvinutý společností Asuni CAD) pro tvorbu a editaci architektonických modelů. Pracuje s parametrickými objekty jako jsou zdi, sloupy, dveře, okna a schodiště, které jsou vhodné pro 3D modelování a 2D dokumentaci.

Jako plně integrovaný zásuvný modul pro Rhino nabízí VisualARQ sadu architektonických nástrojů, které zrychlují a usnadňují proces návrhu a dokumentace a obsahuje parametrický editor, který umožnují snadno a rychle vytvářet inteligentní i uživatelské architektonické objekty.


VisualARQ je intuitivně začleněn do procesu architektonického návrhu s krátkou dobou na zaučení a za velice dostupnou cenu.

Mezi vlastnosti VisualARQ 1.0 patří:

  • Sada architektonických nástrojů pro snadnění procesu návrhu včetně výkonného parametrického editoru pro tvorbu a úpravy architektonických objektů.
  • Uživatelsky přívětiví průvodci, dialogová okna a palety.
  • Tvorba uživatelských objektů VisualARQ.
  • Nástroje pro tvorbu 2D dokumentace včetně řezů, bokorysů otvorů,tabulek výkazů a výpočtu výměr.
  • Správce podlaží a další užitečné nástroje pro práci s víceposchoďovými modely.
  • Knihovna standardních architektonických objektů a strukturálních profilů.
  • Savanna3D: knihovna s více než 1000 detailními modely pro Rhino s různými kolekcemi často používaných typů objektů.
  • Podpora jakéhokoliv renderovacího modulu určeného pro Rhino 4.0.
  • VisualARQ 1.0 je dostupný v 6 jazycích (v angličtině, francouzštině, španělštině, němčině, italštině a češtině).


Ceny:

  • Komerční licence: €495.
  • Zaváděcí cena (do 1. ledna 2010): €395.
  • Školní licence (pro studenty a učitele): €195.
  • Laboratocní licence (pro školy): €675.


Dostupnost:

  • VisualARQ 1.0 je celosvětově dostupný jako fyzicky distribuovaný produkt.
  • Pro zakoupení VisualARQ 1.0 nebo pro stažení zkušební verze navštivtehttp://www.visualarq.com/.

Pro další podrobnosti kontaktujte tým VisualARQ...

pondělí 16. listopadu 2009

Školení na Rhino 1. stupně v Brně

Dvoudenní kurz se bude konat v moderní počítačové učebně stavební fakulty VUT v Brně na ulici Veveří. Kapacita učebny je 15 účastníků.

Datum: 26. - 27. listopad 2009
Cena: 6.500 Kč

Pokud si chcete objednat školení, využijte prosím některý z níže uvedený kontaktů a specifikujte požadovaný kurz, termín a počet účastníků:

Dimensio s.r.o.
Jan Slanina
Tomešova 1
602 00 Brno
tel.: 543 211 592
gsm: 777 188 457
e-mail: slanina@dimensio.cz

Další informace zde.

středa 11. listopadu 2009

Nová kniha "Digital Architecture: Passages Through Hinterlands"


Ruairi Glynn představuje publikaci Digital Architecture: Passages Through Hinterlands jako výstup z konference Conference and Digital Hinterlands Exhibition, která se konala v galerii Arupu Phase 2.

Kniha pokrývá spektrum předních londýnských absolventů a mladých praktiků, včetně projektů od Architectural Association, Bartlett School of Architecture (UCL), University of Westminster and Royal College of Art a případových studií a rozhovory s architekty a studii Amanda Levete Architects, Plasma Studio, JDS Architects, sixteen* (makers), Horhizon, marcosandmarjan, Mette Ramsgard Thomsen, Philip Beesley, David Greene, Samantha Hardingham, Usman Haque a Neil Spiller.


pondělí 9. listopadu 2009

Bongo 2.0 WIP 6 k dispozici



Vybízíme vás k vyzkoušení Bonga 2.0, animačního zásuvného modulu pro Rhino 4.0. Nyní je k dispozici šestá pracovní verze. Mezi nové funkce patří:
  • Přidán příkaz BongoAddKeyframe.
  • Animovatelné pojmenované pohledy.
  • Animovatelný RDK obsah (Bongo videotextura).


Bongo 2.0 WIP 6 stahujte zde.

úterý 3. listopadu 2009

Představujeme Rhinojewel pro návrh šperků


Rhinojewel (dříve TechGems) je specializovaný software pro návrh šperků, vyvinutý firmou Techjewel S.L., který vám umožní snadno, přesně a rychle vytvářet 3D modely šperků a dalšího luxusního zboží.

Rhinojewel přidává do Rhina rozsáhlou paletu šperkařských nástrojů, rozdělených do čtyř hlavních skupin: Metal Tools, Gem Tools, Bonus Modeling Tools a nástroje pro knihovnu ENLIGHTENED™ - Swarovski Elements. Mimo to je vám k dispozici kompletní arzenál klasických nástrojů Rhina, z nichž mnohé se objevují také v Rhinojewel ve vylepšené podobě pro zvýšení vašeho výkonu a pro optimalizaci použití ve šperkařství.

Na webu najdete více než 60 videí, které vám představí veškeré nástroje Rhinojewel v činnosti. Obsah těchto videí sahá od jednoduchých funkcí až po komplexní šperkařské nástroje a modelovací postupy. Stáhnout si můžete také bezplatné 3D modely.

Podrobné informace v češtině zde a zde

RhinoJewel zakoupíte na 3Dshop.cz